In Den Bosch staat sinds kort Woeste Stilte, een kleine kapel die uitzicht biedt op natuurgebied het Bossche Broek. De kapel is via een smal houten paadje toegankelijk vanaf de dijk en creëert een zichtlijn in de richting van het Bossche Broek met op de achtergrond de statige Sint Jans-kathedraal. Vanuit het Bossche Broek is Woeste Stilte een kleine kapel die geplaatst is tussen de bomen en zo een vanzelfsprekend element vormt in de natuur en de Brabantse traditie.
Natuurgebied Het Bossche Broek en Den Bosch zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben hun bestaan aan elkaar te danken. De periode waarin er gevochten werd in het Bossche Broek, en de manschappen langzaam wegzakten in het moeras liggen ver achter ons, maar hebben het Bossche Broek gemaakt tot wat het nu is. Volgens de katholieke traditie wordt op de plek waar zich een wonder voltrekt, een kapel gebouwd als herinnering aan het uitzonderlijke dat zich op die locatie heeft afgespeeld. Woeste Stilte verbeeldt het wonder van het Bossche Broek, namelijk dat een verleden zo gewelddadig en woest heeft geresulteerd in een gebied met zoveel natuurpracht en stilte, en zorgt er tegelijkertijd voor dat er optimaal genoten kan worden van het omliggende landschap.
Om ervoor te zorgen dat Woeste Stilte subtiel aanwezig is in zijn omgeving is er gekozen voor Cor-Tenstaal. De bruine roestkleur verhoudt zich goed tot de omliggende natuur. Het loopgedeelte van Woeste Stilte bestaat uit duurzaam Accoya hout dat na gebruik volledig gerecycled kan worden. Het windvaantje dat op het hoogste punt van de kapel prijkt, bestaande uit een ridder en een ooievaar, is een verwijzing naar het wonder van de Bossche Broek en verbeeldt de roerige geschiedenis en de daaruit voortkomende natuurpracht.
Woeste Stilte is een ontwerp van Carmela Bogman, uitgevoerd in opdracht van gemeente Den Bosch, BKKC en de provincie Noord-Brabant. Realisatie 2013, Roxal. Fotografie: Niels Huneker .